Löydä Radisson Blu -hotellien unohdetut tarinat

1903

Joskus hotellit vaikuttavat niin tahrattoman puhtailta, että unohdamme ne kiehtovat tarinat, joita niiden mahtavien julkisivujen, ylellisten aulojen ja kauniisti sisustettujen huoneiden taakse kätkeytyy. Jokaisen Radisson Blu -oven takana on voinut tapahtua vaikka mitä historiallista, joten sukella kanssamme muistoihin näiden inspiroivien Radisson Blu -hotellitarinoiden avulla. Ehkäpä opit lisää historiastakin kaiken ohella!

Historiallinen risteys Pietarissa

Kuuluisa Radisson Royal Hotel, St. Petersburg, joka sijaitsee Nevski ja Vladimirski prospektien risteyksessä, on aina edustanut luksusta parhaimmillaan, ja todellakin hyvin monien vuosien ajan. Kulmarakennus valmistui 1700-luvun lopulla, ja koko kaupungin historia kietoutuu sen tarinaan. Aivan aluksi rakennus oli tavanomainen yksikerroksinen puutalo. Mutta sen sijainti oli aina huomionarvoinen. Vierellä sijaitsi täitoriksi kutsuttu alue, jonne pääkaupungista töitä etsimään tulleet köyhät kokoontuivat. Näiden kahden kadun risteys oli tietynlainen rintamalinja, joka erotti toisistaan Nevski prospektille kävelemään tulleet keskiluokan ja aristokraatit.

Puškinin aikana rakennukseen lisättiin neljäs kerros: siellä majoittuvia vieraita kohdeltiin kuin kuninkaallisia ja hotellin suosio kasvoi. Esimerkiksi tunnettu säveltäjämestari Glinka asui rakennuksessa pitkän ulkomaanmatkan päätteeksi vuonna 1834. Huoneisto, jossa hän asui sisarensa kanssa, oli niin tilava, että sinne mahtui kolme flyygeliä.

Hotelli oli suljettu neuvostoaikana. Ravintolasta tehtiin tavanomainen työläisten ruokasali, vaikkakin todella massiivisen kokoinen. Rakennus palautettiin vanhaan loistoonsa vuonna 2001, kun Radisson avasi hotellin uudelleen. Sen julkisivu restauroitiin tunnollisesti 1800-luvun piirustusten mukaisesti ja sisustus suunniteltiin soveltuvien standardien mukaisesti. Jälleen kerran  Pietarin seurapiirien parhaimmisto kokoontuu Nevski ja Vladimirski prospektien risteyksessä.

Psst! Oletko kiinnostunut designista? Katso kaikki inspiroivat design-tarinamme Design Talks -sivulta.

Tammipuiden alla Bratislavassa

Kaupungin keskustassa hehkuu Radisson Blu Carlton Hotel, Bratislava  -hotellin valkoinen julkisivu Tonavan rantoja myötäillen. Huhut kertovat, että Jules Verne viimeisteli juuri täällä Salaperäinen saari -romaaninsa viimeiset luvut. Rakennuksen historialliset juuret ulottuvat jopa 1200-luvulle, jolloin tällä paikalla oli majatalo. Viisisataa vuotta myöhemmin täältä löytyi hieman suuremman luokan vieraanvaraisuutta, kun tallirakennukset korvattiin "Kolmen vihreän puun alla" -nimisellä hotellilla (sisäpihalla kasvoi kolme paksua tammea).

Radisson Blu Carlton Bratislava

Historian havinaa Brysselissä

Hyvin harva hotelli maailmassa on päässyt Unescon maailmanperintölistalle, mutta Radisson Blu Royal, Brussels on yksi niistä. Hotellin atrium on koristeltu restauroidulla kappaleella kaupungin muuria, joka on peräisin vuodelta 1134. Siihen aikaan muuri kiersi Brysseliä ja oli jopa kahdeksan metriä korkea. Radisson Blu Royal -hotelli on todistanut monia mullistavia tapahtumia. Siellä sai muun muassa vuonna 1830 alkunsa Belgian vallankumous, joka johti Belgian ja Alankomaiden eroon. Tarkalleen ottaen kaikki alkoi La muette de Portici -oopperaesityksestä La Monnaie -oopperatalolla, joka sijaitsee kivenheiton päässä Radisson Blu Royal -hotellista. Romanttisten kansallismielisten ajatusten siivittämänä oopperan katsojat kerääntyivät hotellin edessä olevalle aukiolle, koordinoivat suunnitelmat ja aloittivat taistelun maansa itsenäisyyden puolesta.

Pieni pala Italiaa Vilnassa

Vilnan vanhin hotelli, Radisson Blu Royal Astoria Hotel, on aina viettänyt hiljaiseloa. Se rakennettiin 1300-luvulla kaupungin pääkatujen risteykseen, ja näin ollen se oli suoraan Krakovasta tulleen reitin päätepisteessä. Hotellista ei ole koskaan puuttunut vieraita. Keskiajalla Vilna tunnettiin itäisen Euroopan miltei vauraimpana kaupunkina ja monien merkittävien tiedemiesten, humanistien jahttps arkkitehtien pitkäaikaisena asuinsijana. Italialaisten mestarien rakennettua hotellin uudelleen se vaihtoi omistajaa kuin liukuhihnalla. Monet kaupungin merkittävimmistä asukkaista, mukaan lukien jotkut pormestarit, omistivat sen vuorollaan. 1800-luvulla rakennuksen osti varakas Algirdas Vagneris, joka antoi sille uuden nimen: Hotel Italja. Hänen poikansa, Vitoldas, teetätti suurimittaisen restauroinnin hotellissa ja lisäsi siihen neljännen kerroksen. Hotelli sai näin selkeän uusbarokkityylin. Sen ulkoasu on säilynyt tähän päivään.

Radisson Blu Astoria facade

Oikeutta kaikille Nantesissa

Aivan viime aikoihin saakka Ranskan Nantesissa ei ollut yhtäkään maailmanluokan hotellia. Tämä ongelma ratkaistiin vuonna 2012, kun Nantesin oikeuspalatsi muutettiin upeaksi hotelliksi: Radisson Blu Hotel, Nantes. Palatsi rakennettiin alunperin 1800-luvulla. Oikeussalien lisäksi siellä piti majaansa santarmilaitos (Ranskan poliisi), ja vankila sijaitsi viereisessä rakennuksessa. Ranskan oikeusministeriö julisti vuonna 1992 kilpailun uudesta Nantesin oikeustalosta, ja vanha oikeuspalatsi hylättiin joksikin aikaa. Rakennuksen muuttaminen hotelliksi oli aikamoisen vaivan takana. Arkkitehdit ovat samalla tehneet kaiken voitavansa säilyttääkseen tämän valtaisan rakennelman historiallisen ulkoasun.

Radisson Blu Hotel Nantes facade

Islantilainen hissiajelu

Ja lopuksi muutama sana vaatimattomasta (aiemmin mainittuihin hotelleihin verrattuna) mutta erittäin omanarvontuntoisesta majapaikasta Islannin pääkaupungissa. Paikallinen Radisson Blu 1919 Hotel, Reykjavik täyttää sata vuotta vuonna 2019. Se oli alunperin arkkitehti Guðjón Samúelssonin Islannin suurimmalle höyrylaivayhtiölle suunnittelema toimistorakennus. Ja rakennus varustettiin silloin saarivaltion ensimmäisellä hissillä. Vuonna 2005 rakennus muutettiin hotelliksi.

Löydä yli 400 ainutlaatuista hotellia ympäri maailmaa - Radisson Blu!

Kerro mielipiteesi